С Решение № 313/07.03.2019г., Комисията за защита на конкуренцията прие секторен

...
С Решение № 313/07.03.2019г., Комисията за защита на конкуренцията прие секторен
Коментари Харесай

КЗК обясни за цените на горивата и предложи редица мерки

С Решение № 313/07.03.2019г., Комисията за защита на конкуренцията одобри секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на авто бензин и дизелово автомобилно гориво. Според Комисия за защита на конкуренцията, неналичието на задоволителен складов потенциал в данъчни хранилища и хранилища за наложителни ресурси на горива, комплицираната административна процедура и забележителните финансови вложения, свързани с построяването на личен склад, съставляват в своята цялост висока преграда пред вносителите и производителите на горива.

От осъществения разбор на цените на дребно на бензин А-95 Н и дизелово автомобилно гориво за 2018г. в градове, ситуирани в разнообразни географски райони на страната е видно, че нарастване на цените през 2018г. се следи за къс интервал и е осъществено последователно, като характерностите на пазара разрешават такова държание да бъде обяснено като резултат от справедливи критерии, свързани с конкурентна среда, разноски за дистрибуция, количество и размер на продажбите и търсенето и други В допълнение, нетните цени на бензин Евро-95 и дизелово гориво в страната са едни от ниските спрямо останалите страни-членки на Европейски Съюз.

Според Комисията, новите нормативни разпореждания в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход и съвкупният резултат от използваните нормативни режими в бранша биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се трансфорат в непреодолима преграда, за реализиране на активност.

Същевременно, Комисията е на мнение, че плануваното условие в Наредба № Н-18/13.12.2006 година, фискалната касова записка да съдържа покупна цена на горивото без данък и без налог върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива. В Решението се акцентира, че нормативната уредба не следва да планува разпореждания, които да отстраняват стратегическата неустановеност сред участниците на пазара, във връзка с цената на закупуване на горивата от търговците и не следва да основава условия, които да улесняват координирането на цените на пазарите на автомобилни горива.

Предвид откритите конкурентни проблеми, Комисията за защита на конкуренцията предлага редица ограничения за възстановяване на конкурентната среда в бранша:

1. Създаване на електронна платформа, чрез промени в нормативната уредба, от която в действително време вносителите на автомобилни горива да имат достъп до информация по отношение на съществуването на свободни вместимости в данъчните хранилища и складовете за предпазване на наложителни ресурси. Една такава платформа ще бъде потребна, както за вносителите на горива, по този начин и за контролните държавни органи, защото ще се даде ясна визия за действително свободните потенциали на складовете във всеки един миг и ще се разреши на контролните държавни органи да подхващат ограничения при положение на дефицит на вместимости. Според Комисия за защита на конкуренцията, в най-хубава позиция за поддържането и контрола на тази платформа, поради дадените им пълномощия от ЗАДС и ЗЗНН, биха били надлежно Агенция Митници и Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси “.

2. Преразглеждане на нормативните и административни бариери, които Законът за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис основава, като се вземе поради и съвкупния резултат от използваните нормативни режими във връзка с активността на търговците с горива. От друга страна, следва да се изследва и опцията за основаване на механизъм за излекуване на бранша, като се подтиква излизането от сивия бранш и увеличението на броя на участниците на пазарите.

3. Увеличаване на броя на данъчните хранилища в бранша, посредством построяването на държавни данъчни хранилища, за повишение на конкурентния напън на равнището на търговията на едро и на дребно с горива, както и на равнище предложение на услуги от складодържатели.

4. Предприемането на ограничения по отношение на ускорение на процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели за задачите на ЗАДС и ЗЗНН.

5. Оценка на опцията за сключването на двустранни съглашения с други страни членки на Европейски Съюз за основаване на облекчена процедура, за придвижването на акцизни артикули под режим отсрочено заплащане на данък, на съображение предоставената от Директива 2008/118/ЕО опция за това.

6. Решенията на Консултативния съвет, който е основан със Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, следва да бъдат подлагани на оценка за сходство с разпоредбите на конкуренцията на съображение Закона за защита на конкуренцията.

7. Мерки по отношение на предвидимостта в нормативната уредба в бранша, като при въвеждане на нови нормативни, административни и финансови условия, които са свързани с нови вложения за бизнеса, се плануват по-дълги периоди, с които да се даде опция на предприятията да изпълнят новите условия.

8. Мерки за повишение на контрола върху качеството на горивата.

Предвид това, Комисия за защита на конкуренцията предлага да бъде образувана работна група с представители от държавни органи, способени по отношение на използването на нормативната уредба в бранша, в границите на която да бъдат разисквани тези оферти и в рационален период да бъдат признати характерните ограничения за превъзмогване на конкурентните проблеми, при вземане предвид на законодателството на национално равнище и на законодателството на Европейския съюз.

С Решението Комисия за защита на конкуренцията осведоми Министерство на финансите, Министерство на стопанската система, Агенция " Митници “, Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси “ и Държавната организация за метрологичен и механически надзор за нуждата съгласно тяхната подготвеност да подхващат подобаващи нормативни и организационни ограничения за възстановяване на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на авто бензин и дизелово автомобилно гориво.

Комисията дава секторния разбор за прилагане от Народното събрание и Министерски съвет при подготовката на тактики, стратегии, проекти за развиването на сектора и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР